Narcisismul este o tulburare mentală. Cum știi că ai de-a face cu un narcisist
Narcisismul este o tulburare mentală. Cum știi că ai de-a face cu un narcisist

Narcisismul este o tulburare mentală. Cum știi că ai de-a face cu un narcisist

Narcisismul și semnele că suferi de această tulburare. În mitologia greacă, Narcis era un tânăr vânător de o frumusețe deosebită – fiul ninfei Liriope și al zeului fluvial Cefis – dar de o mândrie fără seamăn, care-l împingea să umilească orice muritor ce se îndrăgostea de el.

    Deși era înconjurat de dragostea și admirația celor care îl întâlneau, Narcis rămânea indiferent la atențiile și propunerile amoroase. De frumosul tânăr s-a îndrăgostit nebunește nimfa Echo, însă și ea a fost respinsă și s-a stins de durere, văzând că dragostea ei nu era împărtășită. Nemesis hotărăște să îl pedepsească pe Narcis, făcându-l să își vadă chipul în apa unui izvor. Tânărul s-a îndrăgostit de acea imagine, murind de durere, fiindcă nu ajungea la tânărul din apă.

Dar cine este Narcis în zilele noastre?

   Este un sentiment frumos să fii admirat. În mod natural te face să te simți bine atunci când primești atenție și ți se acordă importanță. Și, da, sunt momente in care ne scoatem în evidență și ne laudăm singuri. Însă, atunci când  încrederea de sine depășește o limită, după care devii manipulativ și exigent, s-ar putea să fie nevoie să îți revizuiești atitudinea.

   În opinia celebrului hipnoterapeut Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, tulburarea narcisică de personalitate este o tulburare mentală care afectează aproximativ 1% din populație, cu o prevalență mai mare la bărbați decât la femei. Se caracterizează printr-un sentiment umflat de importanță de sine, o lipsă de empatie față de alții și o mare nevoie de admirație.

   “Definiția distinctivă a tulburării de personalitate narcisistă este grandiozitatea – sentimentul exagerat de importanță de sine. Dacă trăiești cu această tulburare, e posibil să fii preocupat de putere, de prestigiu, de vanitate și să consideri că meriți un tratament special din partea celor din jurul tău. Tulburarea narcisistică de personalitate nu trebuie confundată cu o înaltă încredere în sine și cu o  stimă de sine crescută. Cei cu o stima de sine înaltă pot fi încă umili. Dacă trăiești cu o tulburare de personalitate narcisistă, ești probabil egoist, lăudăros și ignorant față de sentimentele și nevoile altora. Mult timp s-a crezut că indivizii care suferă de tulburare de personalitate narcisistă arată o înaltă stimă de sine la suprafață, însă în adâncul lor sunt foarte nesiguri. Această teorie susține că atitudinea de superioritate și încrederea de sine exagerată sunt folosite pentru protecția unui interior foarte sensibil. Studiile recente reduc teoria anterioară și acum indică faptul că, dacă suferi de tulburare de personalitate narcisistă, e posibil să ai cu adevărat o stimă de sine crescută – atât la suprafață, cât și în interior”, explică hipnoterapeutul Eugen Popa.

17 semne și simptome care indică prezența narcisismului

În practica de specialitate, hipnoterapeutul Eugen Popa a identificat nu mai puțin de 17 semne care indică o tulburare de personalitate narcisistă, după cum urmează:

  1. Își ocupă mintea cu fantezii ale unui succes nelimitat, povești de iubire ideale, putere, frumusețe, inteligență
  2. Convingerea că este o persoană importantă care ar trebui să se asocieze numai cu persoane cu statut ridicat
  3. Așteptări foarte mari ca toate dorințele și cerințele să îi fie împlinite
  4. Nevoie de admirație constantă
  5. Exagerarea realizărilor, aptitudinilor, talentelor
  6. Este sigur că are întotdeauna dreptate
  7. Este invidios și are o credință exagerată că ceilalți îl invidiează
  8. Își stabilește obiective nerealiste
  9. Are așteptări mari în ceea ce-l privește
  10. Convingerea că nimeni nu ar trebui să-i pună la îndoială judecata
  11. Profită de ceilalți pentru a avansa în viață și / sau pentru a obține ceea ce își dorește fără nicio remușcare față de cei de care s-a folosit pentru a ajunge acolo
  12. Arogant, înverșunat
  13. Ușor de rănit atunci când este respins
  14. Insensibil la sentimentele altora
  15. Mereu în căutare de putere
  16. Răspunde criticilor cu rușine, furie și umilință
  17. Devine imediat foarte gelos

Ne îndrăgostim inițial de narcisiști, dar ajungem să-i disprețuim

“Adesea, persoanele sunt inițial atrase de cei cu tulburare de personalitate narcisistă. Aceste persoane pot fi la început magnetizante, și e posibil să te simți atras de încrederea, asertivitatea și entuziasmul cu care pare că te înconjoară o persoană cu tulburare de personalitate narcisistă. Cu toate acestea, când începi să cunoști persoana în profunzime, poți începe să disprețuiești aceleași trăsături care te-au atras inițial la persoană. Tulburarea narcisică este mult mai frecventă decât se crede, și asta pentru că cei mai mulți dintre cei care suferă de narcisism se ascund în public și se arată doar acasă, în cuplu și familie”, conchide psihoterapeutul Eugen Popa… Mai întâi de toate ar trebui să explic în ce constă narcisismul și cum sunt oamenii narcisiști. De obicei, oamenii narcisiști poartă masca bunătății, a șarmului și a binevoinței. Cu părere de rău, după acea mască se ascunde egoismul, aroganța, sentimentul de gol interior, fragilitatea emoțională.

La prima vedere acești oameni par invincibili, dar o mică greșeală le poate declanșa furia. De aceea, trebuie cu mare să alegi cuvintele potrivite, dar şi opinia faţă de un anumit subiect care îi privește.

Factorii care contribuie la dezvoltarea tipului narcisic.

   Această tulburare de comportament vine din copilărie.

  • Încă de mici aceşti oameni au fost umiliți, ignorați, subestimați, neglijați, criticați.
  • Au simțit că nu sunt importanți, că nu sunt suficient de buni, că nu sunt doriți și

iubiți. Din această cauză, ei își construiesc în mintea lor un ideal, mai bine spus o variantă a lor care în sfârșit să fie acceptată de părinți și de cei din jur.

Astfel, își canalizează toată atenția pe propria persoană, devenind egocentrici…

Când „iubesc” narcisiștii? Oamenii narcisiști nu sunt capabili să iubească și nici nu pot fi empatici. Ei „iubesc” atunci când urmăresc un scop anumit. În schimb, sunt buni manipulatori. Pot șantaja emoțional pe omul de alături și nu țin cont de dorințele lui. Deseori au un comportament pasiv-agresiv și tratează partenerul cu indiferență și răceală. Nu sunt în stare să-și asume responsabilitatea pentru nesiguranțele proprii, de aceea plasează toate greutățile pe umerii partenerului, totodată găsesc și scuze.

Dacă partenerul se îndepărtează de ei, narcisiștii își vor găsi un alt om-instrument, pentru că astfel își susținea
imaginea autocreată, altfel lumea lor riscă să se distrugă.

Cum să eviți să te tranformi într-unul din ei:

  1. Mai întâi de toate încearcă să-ți accepți propria persoană și să înveți a-ți stăpâni sentimentele normale și trecătoare de inferioritate. Acceptă faptul că uneori poți fi și vulnerabil. Nu-ți ascunde slăbiciunile și încearcă să înțelegi că indiferența ta poate provoca rău unui altui om, mai ales celui care te iubește. Pe lângă toate acestea, fiecare om are dreptul la păreri și alegeri, iar tu ești obligat să le respecți, chiar dacă nu ești de acord cu ele. Dacă vrei să rezolvi o problemă, mai întâi de toate trebuie să recunoști că ea există.
  2. Fii autentic. Concentrează-te asupra omului de lângă tine pentru a construi o conectare sănătoasă. De asemenea, este important, să renunți să mai fii în centrul atenției. Construiește o relație fără scopuri ascunse, fără competiții și renunță la imaginea perfectă pe care o porți ca o mască.
  3. Acceptă-ți imperfecțiunea. Acest lucru nu înseamnă să te subestimezi, ci să te înveți a-ți accepta viciile și calitățile. Totodată, renunță a-ți afișa imaginea de om perfect și puternic. Acceptă faptul că ești o ființă complexă, cu defecte, cu bune și rele.
  4. Renunță la manipualare. Încearcă să interacționezi cu oamenii fără să-i mapunelezi emoțional. Depune efortul să-i înţelegi, să-i crezi și fii empatic cu ale lor sentimente și emoții.
  5. Nu mai trata oamenii ca pe niște instrumente. Chiar dacă s-ar putea să vezi în cel de alături aspectele pe care le negi la propria persoană, furia trebuie controlată și încearcă să corectezi ceea ce te deranjează la tine însuți.

Subestimarea altor oameni şi controlul excesiv distrug orice relație. De aceea încearcă să fii afectiv, fără să-ți construiești strategii care au scopul de anula personalitatea omului de alături. Îndeplinește-ți propriile dorințe și visuri prin muncă, evitând folosirea oamenilor în favoarea ta.

Advertisement

Înainte să fii iubit, iubește-te pe tine, în sensul bun al cuvântului….Narcisiștii nu știu a se iubi, de aceea această tulburare de personalitate este distructivă atât pentru ei înșiși, cât și pentru cei care interacționează cu ei. Singurătatea narcisiștilor persistă din cauza manipulării, a cruzimii, a controlului și a minciunilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *